• slide 1
  • Slide 2

Verbeterd teeltsysteem voor rozen

Toen Metazet FormFlex eind jaren ’80 begon met het leveren van stalen teeltgoten voor de rozenteelt, werd hiervoor een kanalengoot geleverd met een waterkanaaldiepte van 25 mm. Van bepaalde rozensoorten groeiden de wortels in dit drainkanaal vanwege de geringe diepte. Om deze reden werd overgestapt naar een waterkanaaldiepte van 45 mm, vaak in combinatie met een tempex plaatje bovenop de goot. Dit was tot voor kort een prima systeem en werd de ‘standaard’ in de markt.

Door de weelderige groei van de wortels bij (vooral) nieuwere soorten op onderstam, kwam het probleem van in het waterkanaal groeiende wortels weer om de hoek kijken. Om deze reden heeft Van den Berg Roses uit Delfgauw het Wateringse Metazet FormFlex benaderd, om tot een oplossing te komen. Er werden diverse testopstellingen geleverd waar praktijkproeven mee zijn gehouden. Uit deze tests is een ideaal teeltsysteem naar voren gekomen.

Het systeem bestaat uit een standaard kanalengoot, dit kan ook de bestaande goot zijn die al aanwezig is, diepte van het waterkanaal is niet van belang. De gehele kanalengoot wordt namelijk als draingoot gebruikt. Boven op deze goot, wordt een tweede teeltgoot geplaatst waar het gewas op komt te staan. Door gaten in deze goot, valt het drainwater in de onderste draingoot. Vanwege de aanwezigheid van licht en lucht tussen drain en drainopvang, bereiken de wortels het drainwater niet. Het mag duidelijk zijn dat de ziektedruk hiermee drastisch daalt.

Na de succesvolle proef in 2016 (op 1.300 m²) bij Van den Berg Roses, heeft Metazet FormFlex in 2017 het vertrouwen gekregen om bij Rodewijk Rozen (Valkenburg, Zuid-Holland) 26.000 meter teeltgoot volgens dit systeem te mogen leveren. Beide kwekers zijn er van overtuigd dat dit systeem de verwachtingen ruimschoots overtreft en verwachten dat het probleem van de wortel-ingroei, voorgoed verleden tijd is. p>